Generalną zasadą jest, że im grubszy blat tym trwalszy, jednak zbyt gruby blat może być bardziej problematyczny podczas montażu oraz wymagać dodatkowego podparcia.
Decydując się na konkretną grubość blatu musi wziąć pod uwagę następujące czynniki:
1. Przeznaczenie danego blatu
Przykładowo:
– standardowe blaty kuchenne powinny mieścić się w przedziale od 2,5 do 4 cm.
– grubość blatu stołowego może wahać się w przedziale od 3 do 5 cm.
– blat pod biuro około 2 do 3,5 cm
– parapety zwykle mają grubość od 2 do 3 cm
– półki pod biblioteczkę powinny mieć 2,5 do 4 cm
2. Rodzaj użytego drewna
Im drewno miększe tym powinno być grubsze aby odpowiednio przenieść ten sam ciężar. Do tzw. miękkich gatunków drewna należą między innymi sosna, jodła, świerk. Natomiast twardymi gatunkami drewna są przykładowo dąb, buk, modrzew oraz jesion.
3. Rodzaj podparcia
Gdy blat będzie miał solidne podparcie w postaci metalowych nóg od stołu, oskrzyni czy szafki kuchennej to możemy pozwolić sobie na grubszy blat czyli mający od 3,5 do 4 cm. W przypadku braku takiego podparcia sugerowane są blaty o mniejszej grubości.
W swojej ofercie posiadamy blaty o grubości od 2,0 cm do 4 cm.
W przypadku stolików kawowych i stołów, krawędzie blatów można przycinać pod kątem.
Każdorazowo jesteśmy w stanie zaoferować nasze wsparcie w zakresie wyboru grubości blatu.
Masz pomysł na swój wymarzony blat, skontaktuj się z Nami telefonicznie lub mailowo, a my zaprojektujemy go dla Ciebie.